راه اندازی آزمایشگاه (رصد خانه)لایه مرزی هواشناسی مؤسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران

 آزمایشگاه یا رصد خانه لایه مرزی با استفاده از تجهیز دکل هواشناسی واقع در محوطه شبکه لرزه‌نگاری تهران وابسته به مؤسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران، در آذرماه 1403 راه اندازی شد. بررسی پدیده‌های هواشناسی در لایه پایینی جوّ، علاوه بر داده‌های ایستگاه هواشناسی سطح زمین، نیازمند داده‌های اندازه گیری شده در ارتفاعات بالای سطح زمین است. یکی از امکانات موجود در دنیا برای چنین هدفی بهره‌گیری از دکل‌های هواشناسی است. دستگاه‌های اندازه‌گیری در ارتفاعات مختلف این دکل‌ها نصب می‌شود تا با داشتن اطلاعات دقیق در بازه‌های زمانی و ارتفاعی کوتاه بتوان پدیده‌های مختلف هواشناسی را با بررسی ساختار قائم و تغییرات زمانی کمیتهای هواشناسی تحلیل کرد. مشاهده و بررسی لایه‌های وارونگی دما، پایدار شبانه و به طور کلی زیرلایه‌های مختلف شکل گرفته و دوره نوسان‌های پایداری از دیگر دستاوردهای داشتن این داده‌ها است.

 


 

 تجهیز دکل هواشناسی واقع در محوطه شبکه لرزه‌نگاری تهران در خیابان ملاصدرا، در آذرماه 1403 با استفاده از سه مجموعه دستگاه در ارتفاع‌های 10، 40 و 70 متر برای اندازه‌گیری تندی و جهت باد، دما و رطوبت به فاصله زمانی یک دقیقه نصب و راه‌اندازی شده است. همچنین از داده‌های حاصل می‌توان برای ورودی مدل‌های پیش‌بینی وضع هوا، مدل‌های پیش‌بینی آلودگی هوا و برای کنترل و مدیریت بهتر بحران‌ها بهره برد. به‌علاوه، این داده‌ها برای آموزش و پژوهش در دانشگاه‌ها، مراکز و پژوهشی و سازمان‌های اجرایی می‌تواند مورد استفاده قرار بگیرد. از جمله سازمان‌های ذینفع می‌توان به سازمان هواشناسی، پژوهشگاه هواشناسی، سازمان انرژی اتمی، وزارت نیرو، وزارت جهاد کشاورزی، و شرکت‌های دانش‌بنیان و خصوصی دست‌اندرکار در مسائل مرتبط اشاره کرد. امید می‌رود در آینده بتوان کار تجهیز دکل را با نصب مجموعه دستگاه اندازه‌گیری در ارتفاع‌های 20، 30، 50، 60، 80 و 90 و نیز نصب دستگاه‌هایی خاص برای سنجش آلودگی هوا و تعیین مقدار کمّیت‌هایی مانند pm10، pm2.5، CO، NO و O3 تکمیل کرد.  

 تجهیز دکل هواشناسی واقع در محوطه شبکه لرزه‌نگاری تهران در خیابان ملاصدرا، در آذرماه 1403 با استفاده از سه مجموعه دستگاه در ارتفاع‌های 10، 40 و 70 متر برای اندازه‌گیری تندی و جهت باد، دما و رطوبت به فاصله زمانی یک دقیقه نصب و راه‌اندازی شده است. همچنین از داده‌های حاصل می‌توان برای ورودی مدل‌های پیش‌بینی وضع هوا، مدل‌های پیش‌بینی آلودگی هوا و برای کنترل و مدیریت بهتر بحران‌ها بهره برد. به‌علاوه، این داده‌ها برای آموزش و پژوهش در دانشگاه‌ها، مراکز و پژوهشی و سازمان‌های اجرایی می‌تواند مورد استفاده قرار بگیرد. از جمله سازمان‌های ذینفع می‌توان به سازمان هواشناسی، پژوهشگاه هواشناسی، سازمان انرژی اتمی، وزارت نیرو، وزارت جهاد کشاورزی، و شرکت‌های دانش‌بنیان و خصوصی دست‌اندرکار در مسائل مرتبط اشاره

کرد. امید می‌رود در آینده بتوان کار تجهیز دکل را با نصب مجموعه دستگاه اندازه‌گیری در ارتفاع‌های 20، 30، 50، 60، 80 و 90 و نیز نصب دستگاه‌هایی خاص برای سنجش آلودگی هوا و تعیین مقدار کمّیت‌هایی مانند pm10، pm2.5، CO، NO و O3 تکمیل کرد.