معرفی گروه آموزشی فیزیک فضا - موسسه ژئو فیزیک geophysics
معرفی گروه فیزیک فضا
در مهرماه 1349 کمیسیون منتخب هیئت امنای دانشگاه تهران، تشکیل گروه فیزیک فضا را به عنوان یکی از دو گروه آموزشی فعال در موسسة ژئوفیزیک تصویب نمود. این گروه رشته هواشناسی را در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری و رشته اقیانوسشناسی فیزیکی را در مقطع کارشناسی ارشد دایر نموده است. در این گروه پژوهشهای هواشناسی در مقیاسهای بزرگ، میان و خرد انجام میگیرد. این مطالعات شامل سامانههای جوی، تشکیل ابر و بارش، توفانهای سیلزا، بارشهای رگباری و لایه مرزی جو (که اغلب وارونگی دما در آن مسایل حاد آلودگی هوا را ایجاد میکند) میشود که محیطزیست، کشاورزی، طرحهایعمرانی، صنعتی، آب، حملونقل، اموردفاعی و بسیاری از فعالیتهای دیگر زندگی بشری را تحت تأثیر قرار میدهد. نتایج پژوهشهای اقیانوسشناسی فیزیکی کاربردهای مهمی در پیشبینی و شناخت وضع موجود امواج دریا و جزرومد، جریانهای دریایی و گردش ترموهالین، فرآیندهای ساحلی (شامل تعامل موج و جریان و رسوب در ساحل) برای استفاده در طراحی سازههای آبی، شناسایی و کاربرد منابع انرژی دریا و موارد گوناگون دیگر دارد.
پنج بخش تحقیقاتی ازون و آلودگی هوا، فیزیک خورشیدی و نجوم، هواشناسی، یونسفر و اقیانوسشناسی در این گروه فعالیت دارند.
اهم آزمایشگاهها وتجهیزات مربوطه عبارتند از: ایستگاه هواشناسی همدیدی، ایستگاه هواشناسی خودکار، آزمایشگاه دینامیک شارههای ژئوفیزیکی، آزمایشگاه ابزار هواشناسی، آزمایشگاه خردفیزیک ابر و بارش، برج هواشناسی خردمقیاس و آزمایشگاه اقیانوسشناسی (با قابلیت انجام تمامی آزمایشهای عرف اقیانوسشناسی فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی و برخی از آزمایشهای اقیانوسشناسی زمینشناختی و رسوبشناسی)
تعداد اعضای هیأت علمی گروه آموزشی فیزیک فضا در نیمسال دوم سال تحصیلی 1399-1400 شامل ۱۵ نفرمیباشد که از ۲ استاد، 5 دانشیار و 8 استادیار تشکیل شده است.
رشتههای دایر در گروه:
- دوره کارشناسی ارشد هواشناسی
- دوره دکتری هواشناسی
- دوره کارشناسی ارشد اقیانوسشناسی فیزیکی
- رشته کارشناسی ارشد علوم فضایی
ورود به این دورهها مطابق با ضوابط و مقررات وزارت علوم، تحقیقات و فناوری انجام میگیرد.